Viime vuosina yrittäjät ovat monesti valittaneet vaikeuksistaan saada pankeilta yritysrahoitusta. Yleinen käsitys on ollut se, että laina on tiukassa, ja tämä hidastaa liiketoiminnan kasvua. Taloussanomien mukaan pankkien tilastot puhuvat kuitenkin toista kieltä. Mistä tämä epäsuhta johtuu? Lue lisää.

Lue lisää ja hae lainaa!

FINrahoitus.fi

Yrityslaina 2000-5000 euroa henkilötakauksella. Helppo, nopea ja luotettava.
Lue lisää ja hae lainaa!

Mistä yrittäjät valittavat?

Jo vuosien ajan yleinen käsitys yrittäjien keskuudessa on ollut, että lainan saaminen pankista on heikon taloustilanteen vuoksi entistä vaikeampaa. Eräs yrittäjä kertoi Taloussanomille, että häneltä oli peruuntunut viime vuonna yli kymmenen kauppaa, koska hänen asiakkaansa, jotka ovat henkilöyrityksiä, eivät olleet saaneet tarvittavaa rahoitusta pankilta. Edes omakotitalo ei ole usein kelvannut lainan vakuudeksi, vaan pankit ovat vaatineet lisätakuina eläkesäästöjä. Yrittäjän tulkinnan mukaan pk-yritysten lainansaannin vaikeus estää koko Euroopan tasolla taloutta lähtemästä nousuun.

Tämä ei ole mitenkään ainutlaatuinen kertomus, vaan monien yrittäjien yhteinen kokemus on, että jopa hyvin suunnitellut ja potentiaalisesti tuottoisat projektit kaatuvat usein rahoituksen puutteeseen.

Pankkien tilastot puhuvat toista kieltä

Suomen Pankin uusimmat luvut kyseenalaistavat pienyrittäjien kertomukset. Yrityslainojen määrä on ollut kasvussa koko finanssikriisin ajan. Tällä hetkellä lainakanta on yli 20 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2008. Suomessa yrittäjien rahoitustilanne on myös otollisempi kuin euroalueella keskimäärin.

Myös tämän vuoden huhtikuussa yrityslainakanta kasvoi vuoden takaisesta 6,9 prosenttia. Myönnetyn yrityslainan kokonaissumma oli 70,1 miljardia euroa. Taloyhtiöille ja muille asuntoyhteisöille myönnettyjen lainojen osuus tästä oli 21,9 miljardia euroa. Samaan aikaan myös yrityslainojen keskikorko on laskussa. Tällä hetkellä korko pyörii 1,8 prosentin kieppeillä.

Yksittäisistä pankeista eniten yrityslainaustaan on lisännyt finanssikriisin aikana OP. Vuodesta 2007 lähtien se on kasvattanut markkinaosuuttaan 7,6 prosenttiyksiköllä ja hallitsee nyt yli kolmannesta Suomen yritysluotoista.

Pankkien mukaan yrittäjien kurjat kertomukset ovatkin harhaanjohtavia. Rahoitusta on tarjolla kaikille, joiden projekteissa on lupausta. Toki pankkien riskinottoa voi suitsia epävakaa taloustilanne, mutta tämä ei ole ainakaan hidastanut yleistä lainanantohalukkuutta.

Kolmas totuus: yritysrahoituksessa on vakavia katvealueita

Vaikka tilastot paljastavat lainakannan kasvun, pienten ja keskisuurten yritysten tarinat rahoitusvaikeuksista eivät ole täysin vailla pohjaa. Antolainaus vaikuttaisi suuntautuvan ensisijaisesti suuryrityksille.

Taloussanomien analyysin mukaan muun muassa OP:n juuri lanseeraama uusi yrityslaina 10-50 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäville yrityksille on osoitus siitä, että rahoitus ei jakaudu tasaisesti. Pienyrittäjää poljetaan.

Pienyrittäjien lainoille asetetaan erittäin kovia vakuusvaatimuksia riskien minimoimiseksi. Myös pienten lainojen kustannukset ovat kasvaneet, vaikka keskimäärin lainat ovat yhä edullisempia. Rahoituksen nostosta luopuneiden tai siinä epäonnistuneiden yrittäjien määrä on kasvussa.

Suomen Pankki on toistuvasti varoittanut Suomen pankkisektorin olevan liian keskittynyt. Vaihtoehdot markkinoilla ovat vähäisiä. Tällä hetkellä Euroopan pienyrittäjien rahoitustilanteen kohentamiseksi onkin työn alla useita projekteja. Niistä tärkein on niin sanottu pääomamarkkinaunioni, jossa myös Suomi on alustavasti ilmoittanut olevansa mukana. Toteutuessaan se voisi auttaa koko maanosan taloutta lähtemään uuteen nousuun.

Lue lisää:
Saako yritys pankista lainaa? Kaksi todellisuutta (Taloussanomat)