Viime vuosina yritysten on ollut yhä vaikeampaa saada pankeilta lainaa ja myös muu liiketoiminnan rahoitus on ollut kiven alla. Mikä neuvoksi? Lue lisää.

Pankkilainaa myönnetään vain vakavaraisille yrityksille

Vuonna 2008 käynnistynyt finanssikriisi on ajanut yritykset tiukoille. Rahakirstuja vartioidaan mustasukkaisesti. Suomessa ollaan nykyään jo tilanteessa, jossa pankkilainaa myönnetään lähinnä vain yrityksille, jotka eivät oikeastaan lainaa edes tarvitse. Yrityksellä tulee olla vahva taloustilanne, että pankki uskaltautuisi lähtemään mukaan liiketoiminnan rahoittamiseen.

Pankit kiistävät tämän hätävarjelun liioittelun, mutta yrittäjät kautta linjan kertovat totuuden. Työ- ja elinkeinoministeriön PK-yritysbarometrin mukaan suurin rahoitustarve on digitaalisesti suuntautuneilla kasvuyrityksillä. Etenkin kansainvälistymiseen haetaan rahoitusta, mutta usein sitä ei ole tarjolla.

Tämä muodostaa ongelmia erityisesti aloittaville yrittäjille. Uuden yrityksen perustaminen on yhä vaikeampaa ja samoin pienen yrityksen on vaikea laajentua. Samalla kansantalous hidastuu ja työllisyys heikentyy, kun yrityksillä ei ole varaa palkata uusia työntekijöitä ja näin tehostaa liiketoimintaansa.

Mistä rahoitusta nuorelle yritykselle?

Erilaiset pääosin julkisesti rahoitetut järjestöt ja säätiöt kuten Finnvera ja Tekes ovat yhä tärkeämmässä roolissa takaamassa Suomen yritysmarkkinoiden toimivuutta. Uuden yrityksen on käytännössä pakko vakuuttaa jokin pankkien ulkopuolella toimiva taho liikeideansa toimivuudesta, jos omaa pääomaa ei satu olemaan tarpeeksi liiketoiminnan käynnistämiseksi. Myös EU:n Rakennerahastot ovat kelpo rahoituslähde kasvuyrityksille.

Etenkin teknologia-alan start up -yrityksillä on mahdollisuus saada rahoitusta useista muistakin lähteistä, muun muassa Keksintösäätiöltä.

Uutena kiinnostavana toimijana Suomen rahoitusmarkkinoilla on vastikään perustettu Juuri Rahasto, joka keskittyy nimenomaan PK-yritysten toimintaedellytysten parantamiseen. Juuri tarjoaa paitsi yritysrahoitusta myös monipuolista asiantuntemusta muun muassa toimivan brändin rakentamiseksi.

Uudet yrityslainasivustot saalistavat asiakkaita

Samaan aikaan, kun pankkien lainahanat on kierretty yhä tiukemmin kiinni, markkinoille on tunkenut korkeakorkoisia yrityslainoja kauppaavia yrityksiä. Usein tällaiset lainat ovat nykyisessä taloustilanteessa pienen yrityksen ainoa realistinen keino laajentaa liiketoimintaansa.

Kehotamme kuitenkin pienyrittäjiä varovaisuuteen pankkien ulkopuolisten yrityslainojen kanssa, sillä niiden lainakulut ovat usein melko korkeat.

Esimerkiksi FIN Yritysrahoitus Oy myöntää 2000 – 5000 euron lainoja pienyritysten tarpeisiin. Takaisinmaksuaika on 6-24 kuukautta. Lainalle vaaditaan takaajaa. Nimelliskorko on 6,9 % ja tähän lisätään 15 euron kuukausimaksu ja 249 euron avausmaksu. Käytännössä kyseessä on hintansa ja suuruutensa puolesta rahavaikeuksissa painiville yrityksille suunnattu pikavippi. Vaikka taloustilanne on vaikea ja pankit pihistelevät yrityslainoissa, tämä ei välttämättä ole kovin järkevä vaihtoehto yrittäjälle.

Toisinaan jopa ajautuminen konkurssiin voi olla parempi vaihtoehto kuin henkilötakauksella varustetun ylihintaisen lainan haaliminen taakakseen.