Yrityksen rahoitus

Yrityslainat ja yrityksen rahoitus ovat tärkeä osa onnistunutta yritystoimintaa. Pääomaa on löydyttävä aina niin yrityksen käynnistämiseen kuin sen toiminnan laajentamiseenkin. Olemme koonneet tähän artikkeliin tärkeimmät suomalaisille yrityksille ja yrittäjille tarjottavat yrityslainat ja yritysrahoituksen muodot. Lue lisää ja löydä omaan tilanteeseesi parhaiten sopiva vaihtoehto.

Alkavan liiketoiminnan rahoitus

Alussa yrittäjällä tulisi olla jonkin verran omaa pääomaa toiminan käynnistämiseksi. On kuitenkin useita tahoja, jotka tarjoavat lisätukea liiketoiminnan käynnistämiseksi.

Yrittäjän starttiraha

Starttiraha ei ole varsinainen yritysrahoitus, vaan yrittäjän henkilökohtaisen toimeentulon turvaamiseksi myönnettävä tukimuoto. Starttirahan avulla pyritään helpottamaan yritystoiminnan aloittamista ja etenkin auttaa työttömiä työnhakijoita työllistymään oman liiketoiminnan avulla.

Starttirahan maksimikesto on 18 kuukautta. Se koostuu päivittäisestä 32,66 euron perustuesta ja tähän lisättävästä harkinnanvaraisesta lisätuesta, jonka suuruus on enintään 60 % perustuen määrästä.

Starttirahaa ei ole mahdollista nostaa, jos yrittäjä saa yhä palkkaa muusta työstä. Tuen tarkoituksena onkin auttaa yrittäjää heittäytymään yritystoiminnan varaan saman tien.

Yrityksen kehittämisavustus toiminnan aloittamiseen

ELY-keskukset myöntävät ainakin yrityshautomoissa toimiville nuorille yrityksille kehittämisavustusta. Avustus on enintään 50 prosenttia investoinnista.

Yrityksen käynnistystuki maaseutumaisella alueella

Keskustataajamien ulkopuolella nuori yritys voi saada ELY-keskukselta käynnistysrahaa ensimmäisiä työntekijöitä palkatessaan. Ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta koituvia kustannuksia tuetaan tällä rahalla enintään kahden vuoden ajan.

Muista myös ELY:n tarjoama ”yrityksen investointituki yritystoiminnan aloittamiseen maaseutumaisella alueella”. Tällä tuetaan maaseudun mikroyritysten työntekijä- ja tarvikehankintoja. Yrityksellä saa olla leivissään enintään kymmenen työntekijää.

Keksintösäätiön rahoitus

Keksintösäätiö tarjoaa kehitysrahoitusta lupaavien innovatiivisten keksintöjen tuotteistamiseksi. Kaikki rahoituspäätökset tehdään tapauskohtaisesti. Keksintösäätiö tarjoaa vain riskirahoitusta, joten sille ei tarvita vakuuksia ja toiminnan epäonnistuessa rahaa ei tarvitse maksaa takaisin.

TULI = tutkimuksesta liiketoimintaa

Yliopistot ja tutkimuslaitokset tarjoavat samantapaista kehitystukea kuin Keksintösäätiö. TULI-nimellä kulkeva rahoitus auttaa tutkijoita muuttamaan asiantuntemuksensa ja ideansa käytännön liiketoiminnaksi.

Tekesin nuorten innovatiivisten yritysten rahoitus

Tekes tarjoaa nuorille kasvuyrityksille jopa 250 000 euron suuruista tukea kansainvälisen kasvun mahdollistamiseksi. Toisessa vaiheessa tuki voi nousta jopa miljoonaan euroon. Tekesin tukea saadakseen yrityksellä tulee yleensä olla myös muita pääomasijoittajia.

Muu yritysrahoitus

Sitran pääomarahoitus

Sitra rahoittaa lupaavia, teknologia-alan kasvuyrityksiä, jotka eivät saa pankkirahoitusta tai muuta merkittävää rahoitusta yrityksen varhaisen kehitysasteen vuoksi.

Maaseuturahasto

Maaseuturahasto myöntää investointitukia muun muassa laitteiden, koneiden ja tarvikkeiden hankintaan maanviljelytoiminnan käynnistämiseksi tai laajentamiseksi.

ELY-keskusten rahoitus ja muut palvelut

ELY-keskukset tarjoavat monenlaisia rahoituspalveluita pienille ja keskisuurille yrityksille. Rahoitus on aina harkinnanvaraista ja tapauskohtaista. Se voi olla suoraa tukea tai lainaa. ELY-keskusten rahoituksesta osa on usein EU-tukea.

ELY tarjoaa myös erilaisia konsultointi- ja neuvontapalveluita yrittäjien avuksi.

Yrityslainat

Finnveran lainat ja takaukset

Finnvera tarjoaa monenlaisia lainoja yrityksille ja yrittäjille eri tilanteisiin. Eniten Finnvera keskittyy nuoriin kasvuyrityksiin, mutta myös suuremmat yritykset voivat saada Finnveralta lainaa.

Finnvera jakaa yleensä riskin muiden rahoittajien kanssa. Tyypillinen Finnveran palvelu onkin tarjota enintään 60 % takausta yrityksen pankilta hakemalle lainalle.

Finnveralla on myös erillinen vienninrahoituspalvelu, joka suojaa yrityksiä vientikauppan mukanaan tuomilta riskeiltä.

Pankkien yrityslainat

Pankit tarjoavat yrityksille lainaa, mutta melko konservatiivisesti ja varovaisesti. Uuden yrittäjän voikin olla vaikea saada pankkia höllentämään kukkaronyörejään. Pankit edellyttävät takauksia, vakuuksia tai vahvaa alkupääomaa. Tähän voi auttaa Finnveran tarjoama yrityslainan takaus.

Muut yrityslainat

Myös pankkien ulkopuoliset verkkosivustot, kuten Aasa ja Rahaneuvos, tarjoavat yrityksille lainaa. Nämä ovat kuitenkin käytännössä yrityslainoiksi verhoutuneita kulutusluottoja eikä niiden ottaminen ole yleensä kannattavaa liiketoimintaa. Hinnat ovat korkeita ja niihin turvautuu vain epätoivoinen yrittäjä.

Hae yrityslainaa

Yrityslaina palvelustamme

2000alkaen
  • Laina-aika 6kk – 5 vuotta
  • Helppo nettihakemus

Rahaneuvos.fi

400-2000
  • Laina-aika 30 päivää
  • Rahaneuvos tarjoaa pikalainaa pienyrityksille

Lue myös