Hyvä ergonomia on tärkeää terveydelle ja työteholle. Hyvä ergonomia työpaikalla tarkoittaa sitä, että työntekijän keho ei altistu tarpeettomalle rasitukselle ja vammautumisen riski minimoidaan. Tämä saattaa kuulostaa siltä, että se pätee vain fyysistä työtä tekeville mutta hyvä työergonomia on ratkaisevan tärkeää myös staattista istumatyötä tekeville. Tämä artikkeli antaa muutamia loistavia neuvoja työergonomian parantamiseen.

Toimistotyössä hyvä työpiste on kaiken alku

Hyvä työergonomia lähtee toimistotyössä hyvästä työpisteestä. Toimistotuoli ja työpöytä tulee valita huolella ja niiden laatuun kannattaa panostaa. Tämä kannattaa selvästi myös työnantajan näkökulmasta. Hyvät toimistotuolit ovat kalliita mutta muutaman tuhannen euron investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin kun työntekijät eivät saa selkä- tai hartiavaivoja. Staattiseen istumatyöhön liittyvät kivut ja ongelmat ovat yksi yleisimmistä poissaolojen syistä ja jos oireet kroonistuvat, ne voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa pysyvän työkyvyttömyyden.

Siksi työergonomiaan kannattaa panostaa. Hyvin suunniteltu työpiste reagoi työntekijän yksilöllisiin vaatimuksiin, eli työtuolia ja työpöytää voi säätää työntekijän tarpeiden mukaan. Työpiste tulee aina tarkastaa ammattilaisella joka osaa neuvoa ja säätää toimistotuolin ja työpisteen oikein.

Minkälainen on hyvä toimistotuoli?

Ruotsalaisen Malmstolenin tuolit ovat loistva esimerkki laadukkaista toimistotuoleista, jotka on kehitetty tukemaan hyvää työasentoa ja ergonomiaa. Malmstolenin työtuolit ovat huomattavasti kalliimpia kuin halpisvaihtoehdot, mutta sijoitus oikeanlaiseen tuoliin maksaa itsensä lopulta takaisin jo muutaman vältetyn sairauspoissaolon kautta. Jonkun verran kustannuksissa voi säästää hankkimalla toimistokalusteet käytettyinä, sillä laadukkaat kalusteet kestävät kyllä aikaa.

On tärkeää, että jalkojen sekä käsien asento on oikea ja että näyttö on oikealla korkeudella. Esimerkiksi näytön pitäisi olla noin 20 astetta silmien alapuolella ja 60-100 cm etäisyydellä silmistä. Tuolin korkeuden pitäisi olla sellainen, että polvet ovat 90 asteen kulmassa. Käsien taas tulee levätä näppäimistöllä ilman, että rannetta joutuu taivuttamaan.