Sosiaalinen luototus on levinnyt Suomessa kunnasta toiseen vääjämättömästi, mutta hitaasti – hitaammin kuin muutama vuosi sitten vielä toivottiin. Vähäosaisia auttava edullinen lainamuoto on silti voimissaan. Vuonna 2014 se auttoi useampaa rahaongelmissa painiviaa suomalaista kuin koskaan aiemmin. Mutta mitä sosiaalinen luotto on, ja millaista hyötyä siitä voi kansalaiselle koitua? Lue lisää.

Kilpailuta järjestelylaina!

Järjestelylaina

Freedom Rahoitus välittää asiakkailleen myös velkataakan helpottamiseen tarkoitettuja järjestelylainoja. Tutustu nyt.
Kilpailuta järjestelylaina!

Mitä sosiaalinen luototus on?

Sosiaalinen luotto on lainamuoto, jota kunnat ja kaupungit tarjoavat asukkailleen. Hakukriteerit ovat tiukat – lainaa myönnetään eräänlaisena tukimuotona vain henkilöille, joilla on suuri rahantarve, mutta myös kyky maksaa laina takaisin. Lainaa ei anneta hakijoille, jotka voisivat perustellusti ottaa lainaa vapailta markkinoilta.

Sosiaalisen luoton enimmäismäärän on monissa kunnissa 5000 euroa ja maksuaika pitkä, jopa yli viisi vuotta. Sosiaalisen luoton korko noudattaa Suomen Pankin viitekorkoa eli se on kaupallisiin lainoihin nähden miltei ilmaista. Kunnat eivät tarjoa sosiaalista luottoa voittoa takoakseen vaan auttaakseen ihmisiä esimerkiksi katkaisemaan velkakierteen tai hankkimaan työntekoon tarvittavia varusteita.

Onko sosiaalinen luototus toiminut hyvin kunnissa?

Hyvin harva kuntien asukas tietää vielä nykyään sosiaalisesta luotosta. Suomessa se on käytössä pääasiassa vasta isoissa kaupungeissa, tosin myös muun muassa Tornio on liittynyt luotottajakuntien joukkoon. Kemissä sosiaalinen luototus on ollut hyvällä menestyksellä käytössä jo viidentoista vuoden ajan. Viimemmäksi mukaan lähti Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.

Espoossa sosiaaliset lainat ovat tuoneet vuodesta 2007 lähtien miljoonien eurojen säästöt sosiaalituissa.

Vaikka pääasiassa kokemukset sosiaalisen luoton vaikutuksista ovat olleet positiivisia, ainakin Mikkeli on harkinnut luototuksen lopettamista. Ongelmana on ollut luotolle varatun pääoman pienuus ja siten asiakasmäärän rajallisuus. Kokonaista järjestelmää täytyisi pitää yllä parinkymmenen vuosittaisen laina-asiakkaan vuoksi. Uusin tieto vuonna 2016 on, että Mikkeli silti ilmeisesti yhä jakaa sosiaalista luottoa.

Pääomitus onkin osoittautunut isoimmaksi hidasteeksi sosiaalisen luoton leviämisessä – siitä huolimatta, että luototus pienentää toimeentulotuen aiheuttamia julkisia menoja.

Luoton takaisinmaksuissa esiintyy hyvin vähän ongelmia.

Kilpailuta järjestelylaina!

Järjestelylaina

Freedom Rahoitus välittää asiakkailleen myös velkataakan helpottamiseen tarkoitettuja järjestelylainoja. Tutustu nyt.
Kilpailuta järjestelylaina!

Kuka sosiaalista luottoa saa?

Sosiaalisen luoton tyypillisin hakija on 50-vuotias yksineläjä – tosin myös eläkeläisiä ja lapsiperheitä on ollut asiakkaina. Yrittäjille ja opiskelijoille sosiaalista luottoa myönnetään erittäin harvoin.

Järjestelmän päämääränä on taloudellisen syrjäytymisen ehkäiseminen. Yleisesti ottaen lainaa jaetaan eniten maksuhäiriöistä kärsiville mutta vakaat tulot omaaville henkilöille. Luottotietojen menettämisen vuoksi nämä ihmiset eivät saa lainaa yksityisiltä markkinoilta, vaikka tulotaso onkin periaatteessa riittävän korkea. Tällöin sosiaalinen luotto on erinomainen vaihtoehto.

Tavallisin tapa käyttää lainaa on korkeakorkoisten, pienten velkojen, kuten pikavippien ja luottokorttien, yhdistäminen yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Lainojen yhdistäminen helpottaa lainan hallitsemista ja madaltaa korkokuluja.