Lainayritykset ovat peräänkuuluttaneet jo vuosien ajan positiivista luottorekisteriä, joka voisi helpottaa kulutusluottojen riskiarvioiden tekemistä. Nyt asiassa tapahtuu taas liikettä.

Mikä on positiivinen luottorekisteri?

Suomessa on käytössä ns. negatiivinen luottorekisteri, johon on merkitty luottohäiriöt.

Rahoitusyhtiöille olisi kuitenkin hyötyä myös positiivisesta luottorekisteristä. Positiiviseen luottorekisteriin on merkitty lainan hakijoiden avoimet luotot – sekä mahdollisesti myös vanhat, jo maksetut lainat.

Tällä hetkellä lainayritysten on vaikea arvioida hakijan todellista velkaantuneisuusastetta. Velkatiedot perustuvat hakijan omaan ilmoitukseen. Tämä tarkoittaa, että luotonantajan on vaikea tehdä realistista riskiarvioita ja esimerkiksi kulutusluottokierteeseen joutunut henkilö ajautuu helposti vain syvemmälle ja syvemmälle velkaan.

Euroopassa positiivinen luottorekisteri on arkea

Useimmissa EU-maissa on jo käytössä positiivinen luottorekisteri. Suomessa keskustelu aiheesta käy kuumana, mutta selkeitä liikkeitä kohti uuden rekisterin perustamista ei ole tiettävästi käynnissä.

Ylen taannoisen kyselyn mukaan kansanedustajien enemmistö vasemmalta oikealle kannattaisi positiivista luottorekisteriä. Kyselyyn vastanneista kymmenistä edustajista vain kaksi ilmoitti vastustavansa rekisterin perustamista.

Kansanedustajien lisäksi Finanssivalvonta ja Suomen Pankki.

Mutta miksi Suomessa ei sitten ole jo positiivista luottorekisteriä?

Positiivista luottorekisteriä käsiteltiin viimeksi vuonna 2013, jolloin Oikeusministeriö torppasi ehdotuksen henkilötietojen suojaan vedoten.

Maksuhäiriöiden määrä on kuitenkin sittemmin kasvanut merkittävästi, ja Euroopan tasolla Suomelta vaaditaan tekoja tämän trendin pysäyttämiseksi.

Vaarana on, että lisääntyvät kulutusluottojen aiheuttamat maksuongelmat heijastuvat kuluttajien kykyyn maksaa takaisin asuntolainojaan ja näin aiheuttavat yleistä rahoitusalan epävakautta ja epäluotettavuutta.

Syksyn aikana on käynnistynyt alustava valmistelu positiivisen luottorekisterin riskien arvioimiseksi. Kovin nopeasta muutoksesta ei ole kyse, vaan nopeimmillaankin luottorekisterin valmisteleminen vie todennäköisesti vuosia.

Lue lisää:
Kaikki aiemmat velat uusien luotonantajien tietoon? (IS)
Ylen kysely kansanedustajille: Positiviinen luottorekisteri saa laajaa kannatusta (Yle)
Pankit haluavat tietää, oletko ottanut kulutusluottoja (HS)