Vivus on pitkään netissä toiminut lainasivusto, joka tunnetaan parhaiten ilmaisesta ensilainastaan. Nykyään Vivus on yksi ainoista varsinaisista pikavippifirmoista, kun useimmat muut netin lainayritykset keskittyvät isompiin luottoihin ja tililuottoihin.

 

Vivus-lainapalvelun omistaja vaikeuksissa

Kuluttaja-asiamies on kannellut Vivus-palvelun omistavasta 4finance Oy:sta markkinaoikeuteen viime vuoden lopulla. Syynä on pähkinänkuoressa riittämätön asiakkaiden infoaminen lainan todellisesta hinnasta sekä ja liiallisten kulujen periminen.

Myös aiempina vuosina 4finance on ollut ongelmissa. Vuonna 2014 yritykselle langetettiin markkinointikielto 50 000 euron uhkasakon voimin. Tällöin yrityksen mainonta oli ollut lainvastaista (ja kieltämättä myös mautonta).

Tätä kuluttaja-asiamies 4financelta vaatii:

Kuluttajaviranomaisen vaatimukset 4finance Oy:lle löytyvät julkisesti netistä. Viranomainen haluaa, että 4financea kielletään …

  1. … käyttämästä menettelyä, jossa kuluttajalle jätetään toimittamatta kuluttajansuojalain 6 a luvun 5 §:n nojalla vaadittavat 6-9 §:ien ja 7 luvun 9 §:n mukaiset tiedot hyvissä ajoin ennen luottosopimuksen tekemistä pysyvällä tavalla
  2. … käyttämästä markkinoinnissa, sopimusta tehtäessä tai sopimusehdoissa menettelyä, jossa luoton korko jätetään ilmoittamatta vuosikorkona
  3. … käyttämästä sopimusehtoa, jonka mukaan luoton viivästyskoron määrä on enemmän kuin kuluttajansuojalain 7 luvun 17 a §:n mukainen korko (korkolain 12 §:ssä tarkoitettu korko lisättynä 50 prosentilla)
  4. … käyttämästä sopimusehtoa, jonka nojalla ennen luoton erääntymistä sovittavasta eräpäivän siirrosta veloitetaan kuluttajalta enemmän kuin mitkä olisivat viivästystilanteessa perintälain 10 a §:n mukaiset perintäkulut ja luottokorkoa vastaava, enintään kuluttajansuojalain 7 luvun 17 a §:n suuruinen viivästyskorko vastaavalta ajalta

Kieltojen tehostamiseksi vaaditaan 100 000 euron suuruista uhkasakkoa.

Mitä tämä tarkoittaa 4financen ja muiden pikavippien kannalta?

Viime kädessä kuluttajaviranomaisen vaatimukset ovat sangen maltillisia eikä ole mitään syytä olettaa, etteikö myös 4finance Oy niihin taipuisi. Puutteellinen luottosopimuksen tietojen esittäminen ei palvele viime kädessä kenenkään etua.

Luoton viivästyskoron suuruuden ja eräpäivän siirron hinnan palauttaminen kuluttajasuojalain rajojen sisään voi tuntua 4financen kukkarossa, mutta ei niin paljon kuin 100 000 euron uhkasakko tai oikeudenkäynnistä koituva PR-haitta.

4finance tai muut pikavipit tuskin joutuvat muuttamaan paljoakaan toiminnassaan vain tämän haasteen vuoksi.

Tällaista on Vivus-laina

Vivus tarjoaa uusille asiakkaille sisäänheittotuotteena ilmaista ensilainaa. Lainan suuruus on tällöin enintään 400 euroa ja se pitää maksaa takaisin summan suuruudesta riippuen 3-30 vuorokaudessa. Jos laina maksetaan takaisin ajoissa, mitään kuluja ei koidu.

Ottaen huomioon, että Vivus on aiemmin perinyt eräpäivän ohittamisesta laittomia lisäkuluja, kannattaa todellakin olla tarkkana ”ilmaisen” ensilainan maksun kanssa.

Muille asiakkaille tarjotaan enintään 2010 euron suuruista pikavippiä, jonka maksuaika on enimmillään 30 vuorokautta.

Kuten maksuajan lyhyydestä käy ilmi, kyseessä on toden totta perinteinen pikavippi. Kuluttajan kannattaa miettiä tarkkaan, onko vippi juuri hänelle oikea ratkaisu. Vivus on lyhyytensä ja huonon maineensa vuoksi hieman riskialtis vaihtoehto.

Kova kilpailija 1: Ferratum

Ferratum on Vivus.fi-lainasivuston kova kilpailija lähinnä ilmaisen ensilainansa vuoksi. Kuten Vivus, myös Ferratum yrittää houkutella uusia asiakkaita ilmaisella luotolla. Ferratum Koroton on suuruudeltaan 50-300 euroa ja maksuaika enintään 30 vuorokautta. Jos laina maksetaan takaisin ajoissa, siitä ei kerry mitään kuluja.

Ferratumin 2000 euron tililuotto sen sijaan on melko kallis eikä sitä voida pitää kovinkaan kilpailukykyisenä.

Kova kilpailija 2: Credit24

Credit24 on kova kilpailija Vivus-lainoille lähinnä joustavuutensa vuoksi. Kyseessä on tililuotto, jonka kulut ovat melko kohtuulliset. Tililuottoa on mahdollista käyttää pikavipin tavoin, sillä lainatililtä voi nostaa aina itselleen sopivan summan rahaa luottolimiittiin saakka.

Credit24 Joustolimiitin suurin mahdollinen määrä on 4000 euroa, nostopalkkio 6,95 % ja vuotuinen nimelliskorko enimmillään 95,4 %.

Kova kilpailija 3: Bank Norwegian

Bank Norwegian on hieman erilainen kova kilpailija Vivus-lainalle sekä muille vipeille ja tililuotoille.

Kyseessä on jopa 50 000 euron suuruinen vakuudeton kulutusluotto, jonka hinta on murto-osa kalliiden vippien ja limiittiluottojen hinnoista. Bank Norwegianin lainaa voi hakea netistä helposti ja nopeasti. Maksuaikaa tarjotaan jopa 15 vuotta.

Bank Norwegian on suositeltava vaihtoehto kalliimmille nettilainoille.

(Halvinta luottoa saa silti yhä nykyään perinteisistä pankeista. Sitä ei kannata unohtaa)