Lainan hakeminen yhä tiukemmin asiakkaansa valikoivien suurpankkien ulkopuolelta yleistyy. Etenkin Ruotsissa vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti niin lainaajalle kuin sijoittajallekin. Lue lisää.

Hae lainaa!

Edullisin laina kilpailuttamalla

Etualta saat yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia, joista voit valita parhaan. Ilmainen palvelu. Tutustu!
Hae lainaa!

Luottomarkkinayritykset jyräävät Ruotsissa

Kivijalkapankeille on Ruotsissa yhä enemmän varteenotettavia vaihtoehtoja. Tällä hetkellä kovassa nousussa oleva Marginalen Bank tunnetaan korkeakorkoisista talletustileistään, jotka haastavat perinteisten pankkien matalakorkoiset normaalit säästötilit. Marginalen Bank aloitti 1970-luvulla perintäyrityksenä, mutta nykyään se houkuttelee sijoittajien rahoja. Rahat se panee kiertämään korkeakorkoisina lainoina niin yrityksille kuin yksityisille kuluttajillekin.

Vastaavia toimijoita on Ruotsissa useita. Myös Suomessa tunnettu Svea Ekonomi on alunperin ollut ruotsalainen perintätoimisto. Se vastaa useiden pikavippiyritysten laskutuksesta ja perinnästä yhtä nykyään, mutta myös tarjoaa omia korkeakorkoisia kulutusluottojaan. Svean toiminta Suomessa kasvaa vuosi vuodelta.

Suomessa vastaavaa toimintaa on harjoittanut myös virolainen Big Bank, joka tarjoaa paitsi Suomen tuottoisimpia talletustilejä myös kohtuuhintaisia pankkien ulkopuolisia kulutusluottoja. Big Bank tunnetaan meillä parhaiten Nopsalaina.fi-lainasivuston omistajana ja pyörittäjänä.

Marginalen Bank ei ole näillä näkymin levittäytymässä Suomeen, vaan keskittyy vahvistamaan asemaansa Ruotsin tantereella. Se remontoi parhaillaan uutta pääkonttoria Tukholman keskustan arvokiinteistöön.

Pikavippibisneksellä menee hyvin, vertaislainoilla ei

Svenska Dagbladetin lukujen mukaan pikavipeillä menee yhä nykyään hyvin. Ruotsalaiset ottavat vuosittain 2,5 miljardin kruunun edestä pikavippejä. Vain kymmenesosa tästä summasta otetaan luottomarkkinayhtiöiltä, loput muilta toimijoilta, lähinnä netin lainasivustoilta. Suomessa tilanne on vastaava, tosin aivan kalleimmat pikavipit on kuluttajasuojalaissa kielletty.

Sen sijaan vertaislainayritykset kompuroivat. Kuluttajat eivät ole ostaneet vertaislainayritysten puheita siitä, että ne edustavat jonkinlaista uutta ja reilumpaa lainaamisen kulttuuria. Tämä kun ei ole heijastunut hintoihin. Esimerkiksi ruotsalaisen Trustbuddyn kurssi on laskusuunnassa, samoin yhdysvaltalaisen Lending Clubin.

Suomessa tililuotot ovat pankkien ulkopuolisten kulutusluottomarkkinoiden kulmakivi nykyisen lainsäädännön puitteissa. Esimerkiksi Euroloan ja Credit24.fi tarjoavat vaihtoehtoja pankkien joustoluotoille ja luottokorteille. Toisaalta pikavippiyrityksillä on tarjolla yhä useammin myös omia luottokorttejaan, esimerkiksi alunperin suomalaisena Risicumina tunnetun DFC Nordicin DFC Mastercard lisää suosiotaan vauhdilla.

Toisaalta suosiotaan lisäävät myös suuret vakuudettomat kulutusluotot. Isot lainat ovat korkotasoltaan edullisempia kuin pienet pikavipit ja niiden yleistyminen on kenties merkki suomalaisten halusta kyetä suunnittelemaan talouttaan aiempaa paremmin. Pikavipit kun ovat aina hälytysmerkki siitä, että kuukausitason budjetointi ei ole osunut kohdalleen.

Hae lainaa!

Edullisin laina kilpailuttamalla

Etualta saat yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia, joista voit valita parhaan. Ilmainen palvelu. Tutustu!
Hae lainaa!

Lue lisää:
Lainabisnes kukoistaa suurpankkien varjossa (Kauppalehti)