Mikä tekee ihmisestä vastuullisen rahankäyttäjän? Katso tästä vinkit ja sudenkuopat. Artikkelin lopussa on linkki Millainen rahankäyttäjä olet -nettitestiin!

1. Käytätkö vain sen verran rahaa kuin sinulla on?

Perusta vastuulliselle rahankäytölle on sen huomioiminen, minkä verran rahaa sinulle on. Jatkuvasti velaksi eläminen ei ole kestävää, on käytössä sitten kulutusluotto tai luottokortti. Kuluttajan tulisi tiedostaa, minkä verran hänellä on rahaa vapaana ja tehdä ostoksia sen mukaisesti.

2. Jääkö sinulta rahaa säästöön?

Rahan jättäminen säästöön on myös osa hyvää taloudenpitoa. Säästöt auttavat selviytymään vaikeista tilanteista ja tasapainottavat taloutta monella tavalla. Myös esimerkiksi isojen ostosten tai lomamatkojen maksaminen säästöistä on kestävämpää kuin lainarahan käyttäminen. Oikein sijoitettuna säästöt myös tuottavat jatkuvasti voittoa kuluttajalle.

3. Osaatko vähentää kulutustasi?

Kyky tarvittaessa vähentää kulutusta on hyvä tapa vähentää menoja. Tingi siitä kaikkein kalleimmasta päivittäisestä luksuksesta. Kokkaa kotona yksinkertaista ja terveellistä ruokaa, älä syö ravintolassa. Älä ravaa baareissa. Laita asiat tärkeysjärjestykseen ja muuta tottumuksiasi ainakin väliaikaisesti, kunnes taloutesi on tasapainossa.

4. Vertaile hintoja

Mitä tahansa ostoksia teetkin, hintojen vertaileminen ja kilpailuttaminen on tärkeää. Auton, tietokoneen tai asuntolainan hintaa useimmat ihmiset tajuavat katsoa kriittisellä silmällä. Mutta pidemmän päälle moni arkinen, toistuva ostos voi lohkaista yhtä ison osan kuluttajan tuloista. Minkä hintaista leipää syöt? Paljonko maksat tupakasta? Kuinka paljon pankkisi perii kuukausimaksuja? Tällaiset toistuvat kulut saattavat vaikuttaa taloutesi tasapainoon vuoden tasolla enemmän kuin oikean tietokoneen valitseminen.

5. Pidä kirjaa budjetistasi

Kunnollisen kirjanpidon laatiminen on helpompaa kuin luuletkaan. Nykyään kännykkäsovellusten aikakaudella ostosten ja tulojen syöttäminen ja tallentaminen on todella vaivatonta. Sovellukset tekevät kaikki vaikeat laskelmat ja yhteenvedot puolestasi. Kun olet muutaman kuukauden ajan pitänyt budjettia, sinulla on paljon tarkempi ja syvällisempi käsitys omista kulutustottumuksistasi ja saat kokemuksen oman rahan hallinnasta.

Nämä ovat myös asioita, jotka on hyvä opettaa lapsille. Lapsen kokemus rahan hallittavuudesta määrittelee tutkimusten mukaan merkittävästi lapsen myöhempää menestystä ja hänen kokemustaan taloudellisesta turvallisuudesta.

Tee Millainen rahankäyttäjä olet -nettitesti

Voit testata omat rahankäyttötottumuksesi tällä fiksulla ja viihdyttävällä nettitestillä. Laitatko kaiken sukanvarteen vai kulutatko rahasi heti? Kokeile nyt!

Lue lisää aiheesta:
Kuluttajan talous (Kuluttajaliitto)
Kuluttajan talous (Työ- ja elinkeinoministeriö)
Talouden suunnittelu (Marttaliitto)