Talopaketti on niinsanotusti valmiiksi kasattu talo, jonka pohja- ja materiaaliratkaisuihin voi kuitenkin vaikuttaa jo suunnitteluvaiheessa. Toisin sanoen voit ideoida ja suunnitella unelmiesi kodin paperilla, ja se toteutetaan haluamaasi pisteeseen asti valmiiksi ja toimitetaan lähes yhtenä palasena perille perinteisen talonrakennusprojektin sijaan, jossa talo rakennetaan perustuksista lähtien yksi elementti kerrallaan itse tontille. Talopaketin voi tilata lähes muuttovalmiina ja jopa valmiiksi sisustettuna, tai sitten raakileena – mitä vähemmän taloa on rakennettu, sitä vähemmän talopaketti maksaa, ja monet tekevätkin itse viimeiset pinta-asennukset ja remontit säästääkseen kustannuksissa.

Voiko modernia taloa hankkia talopakettina?

Monilla on virheellisesti mielikuva, että talopaketilla saa vain yhdestä muotista valettuja kuution muotoisia taloja, joissa ei ole mitään persoonallista tai omaperäistä, puhumattaan moderneista piirteistä. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä talopaketin voi halutessaan toteuttaa hyvinkin modernisti. Kaikki on suunnittelusta kiinni. Usein ostajalla on paljon vaikutusvaltaa siihen, millaisia pohjaratkaisuja rakennukseen tehdään sekä millaisia pintoja ja ns. arkkitehtuurisia elementtejä ja vivahteita talossa käytetään.

Toki on sanottava, että mitä enemmän talopakettia kustomoidaan asiakkaan tarpeita varten, sitä enemmän talopaketti tulee myös todennäköisesti maksamaan. Edellä mainittu tylsä ”kuutio” tulee takuuvarmasti edullisemmaksi kuin täysin oman maun mukaan suunniteltu koti, mutta usein nämä muutokset ovat hintansa arvoisia – kyseessä on kuitenkin useimmille koti, jossa asutaan koko loppuelämä.

Mitä moderni talo oikeastaan tarkoittaa?

”Moderni talo” on termi, joka esiintyy usein varsinkin rakennus- ja sisustusalan julkaisuissa. Kaikilla on varmasti jonkinlainen mielikuva siitä, mitä moderni talo tarkoittaa, mutta mielikuvat voivat vaihdella rajusti henkilöstä riippuen. Jollekin moderni koti tarkoittaa äärimmäisen yksinkertaistettua ja yksiväristä sisustusta, joku miettii sisustuksen sijaan rakennusteknisiä asioita kuten energiansäästöä ja mahdollista energiantuotantoa (esim. aurinkopaneelit katolla) ja joku taas ihannoi vanhan ajan torppia niin paljon, että voi pahoin jo pelkästä modernin ideasta.

Vanhanaikainen talo voi olla moderni

Vaikka talo näyttäisi ulospäin yksinkertaiselta ja perinteistä rakennuskaavaa noudattavalta talolta, se voi silti olla hyvinkin moderni. Monet haluavat taloistaan vanhan näköisiä mutta ekologisia ja teknisesti uudenaikaisia. Modernilla talolla ei tarkoitetakaan pelkästään rakennuksen ulkonäköön liittyviä seikkoja. Perinteisen ”mummon torpan” ulkokuoren alta voi paljastua hyvinkin kehittynyt rakennusratkaisu esimerkiksi energiatehokkuuden ja tietoliikenneyhteyksien saralla.

Talopaketin plussat ja miinukset

+ Moderneja talopaketteja myy esimerkiksi Honkatalot

+ Hinta ja muuttopäivä ovat aina tiedossa valmiiksi – ei yllätyksiä

+ Nopea rakennusprosessi – säästää rakentajien ja/tai tulevien asukkaiden voimia

+ Selkeät työvaiheet – rakennusprosessi ei tyssää niin helposti ja virheitä tapahtuu vähemmän

– Työ maksaa – itse rakentamalla säästäisi pitkän pennin rakennustyömiesten palkoissa

– Yksinkertaistetut rakennusmallit – koska talopaketit ovat selkeitä, ne ovat usein hieman yksinkertaisia ja epäuniikkeja. Valinnanvaraa on talopaketin toimittajasta riippuen paljon tai vähän – tarkastele valikoimaa, ennen kuin tilaat kotisi

– Halvat pintamateriaalit – usein talopaketeissa on oletuksena edulliset pintaratkaisut, ja joudut maksamaan ekstraa jos haluat vaihtaa esim. halvan laminaatin parkettiin tai lautalattiaan

Mistä moderni talo talopakettina

Suomessa on useita yrityksiä, jotka toimittavat taloja talopaketteina lähes muuttovalmiina. Suosituimpia ovat eittämättä esim. Sievitalo, Kastelli, Teritalot, Älvsbytalo ja Dekotalo. Vaikka edullisimmat talopaketit ovat usein hyvinkin samankaltaisia, yritysten valikoimaa selaamalla löydät varmasti juuri omanlaisesi ratkaisun, ja saat halutessasi hyvinkin modernin upouuden kodin, johon rakentaa omaa, rakasta kotipesää.