Mistä saa nopeasti rahaa, kun tarve on suuri? Pikavippi ei ole ainoa konsti. Listaamme nyt 10+ älykästä keinoa hankkia rahaa heti – tai ainakin melkein heti.

1. Hyödynnä kaikki sinulle kuuluvat tuet

Johtuen byrokratian hankaluudesta, sadat tuhannet suomalaiset jättävät joka vuosi hakematta sellaisia tukia ja etuuksia, jotka heille lain mukaan kuuluisivat.

Seuraavat tuet ovat sellaisia, joita ihmiset eivät etenkään usein tajua hakea.

 • Arviolta 27-45 % toimeentulotukeen oikeutetuista jättää tuen hakematta. Leipäjonoissa tehdyissä haastatteluissa on todettu, että vain noin 60 % jonottajista on yrittänyt hakea toimeentulotukea, vaikka suurin osa voisi sitä hyvinkin saada.
 • Muista ottaa Kela-kortti mukaan apteekkiin, jolloin saat lääkärin määrämistä lääkkeistä suoraan korvausta. Hyvin harva jaksaa jälkikäteen periä lääkekorvausta Kelalta, ja vuosien mittaan näin menetetty rahamäärä voi olla huomattava.
 • Kelan liikkuvuusavustus on hyvin harvojen tuntema tukimuoto. Liikkuvuusavustuksella tuetaan etenkin työttömien mahdollisuutta ottaa vastaan työtä, joka sijaitsee kaukana kotoa. Avustuksella korvataan työ- tai koulutusmatkoja, joiden päivittäinen yhteiskesto on vähintään kolme tuntia. Tukea voidaan tarjota myös muuttokustannuksiin, jos muutto tapahtuu työn tai koulutuksen vuoksi.

2. Käytä luottokorttiasi

Useimmilla suomalaisilla on pankin myöntämä Visa- tai Mastercard-luottokortti. Luottokortilla voi käytännössä ostaa itselleen lisää maksuaikaa erilaisiin hankintoihin. Muista kuitenkin, että luottokortti on velkaa ja se alkaa kerryttää korkoa, jos nostettua luottoa ei maksa takaisin ennen eräpäivää.

 • Useimmat kanta-asiakasohjelmien myöntämät luottokortit ovat melko kalliita. Merkittävä poikkeus koskee S-pankin S-etukortti Visaa. Koska S-ketjun kanta-asiakkuus on aina maksullista, luottokortti on koroltaan edullisempi kuin vaikkapa Plussa-, PINS- tai Stockmann-korttien luotto-ominaisuus.
 • Luottokorttivelan hinta vastaa osapuilleen pankkien myöntämien vakuudettomien kulutusluottojen hintoja. Toisin sanoen luottokortilla velkaantuminen on edullisempaa kuin käytännössä minkään nettilainojen tai pikavippien ottaminen, mutta kalliimpaa kuin vakuudelliset kulutusluotot tai vaikkapa asuntolaina.
 • Netistä tilattavat ns. prepaid-luottokortit ovat helposti hallittavia, mutta erittäin kalliita. Niihin ei myöskään sisälly minkäänlaista luotto-ominaisuutta. Prepaid-luottokortit eivät auta säästämään rahaa.
Hae luottokorttia

Hae luottokortti jopa 10.000 euron luottorajalla

Korotonta maksuaikaa jopa 6 viikkoa ja edullinen korko. Helppo nettihakemus. Bank Norwegianin luottokortti on kertaluonteista kulutusluottoa parempi vaihtoehto kuluttajalle, joka tarvitsee jatkuvaa käyttölainaa ja pientä nostoa. Kiinteitä vuosi- tai kuukausimaksuja ei peritä.
Hae luottokorttia

3. Hae vakuudetonta pankkilainaa netistä

Vakuudeton pankkilaina on osapuilleen luottokortin hintaluokassa liikkuva lainamuoto. Eri pankit myöntävät vakuudetonta luottoa eri nimillä ja hieman erilaisilla ehdoilla. Älä hae lainaa, jos et ole varma kyvystäsi maksaa se takaisin. Muista myös vertailla lainat ja kilpailuttaa eri pankit ennen lainan hakemista.

Huomaa, että nykyään vakuudetonta pankkilainaa pystyy hakemaan suoraan netin kautta.

Tutustu muun muassa seuraaviin vakuudettomiin pankkilainoihin:

 • S-Pankin S-Laina on 5000-50000 euron suuruinen vakuudeton kertalaina, jonka takaisinmaksuaika on enintään 12 vuotta ja todellinen vuosikorko enintään 13,363 %.
 • Handelsbankenin TosiKätevä on vakuudeton 2000-20000 euron suuruinen jatkuva tililuotto. Kuluttaja saa siis käyttöönsä luottotilin, jolta hän voi nostaa aina tarvitsemansa määrän rahaa. Todellinen vuosikorko on arviolta 12,14 %, mutta sen suuruus vaihtelee luottolimiitistä ja lainatuotteen käyttötavasta riippuen.
 • Danske Bankin Käyttölaina on 2000-10000 euron vakuudeton jatkuva tililuotto. Lainan arvioitu todellinen vuosikorko on 12,70 %, jos lainan suuruus on 2000 euroa.

4. Hae muuta kulutusluottoa netistä (mutta harkiten!)

Netissä on tarjolla valtava määrä erilaisia kulutusluottoja, tililuottoja ja pikavippejä. Osa niistä saattaa sopia joidenkin kuluttajien nopeaan rahantarpeeseen, mutta useimmat ovat liian kalliita ollakseen järkevä taloudellinen ratkaisu kenellekään.

Kun etsit kulutusluottoa netistä, muista seuraavat kolme nyrkkisääntöä:

 • Jos lainasivusto näyttää millään tapaa epäilyttävältä, älä hae lainaa. Älä myöskään hae lainaa, jos sinun on vaikea hahmottaa luoton hintaa.
 • Käytä hintavertailussa apuna todellista vuosikorkoa, jossa huomioidaan kaikki lainan kulut. Pelkkä nimelliskorko on heikko vertailun väline.
 • Voit käyttää apuna automaattista kilpailutuspalvelua, kuten Etua.fi tai Freedom Rahoitus. Nämä vertailupalvelut kokoavat tarjouksia yleensä vain kohtuullisen luotettavilta toimijoilta. Huomaa, etteivät kaikki nettilainat ole kuitenkin mukana palveluiden listoilla. Siellä ei myöskään ole perinteisiä pankkeja, vaan niiden lainoja pitää hakea erikseen kultakin pankilta suoraan. Jos et halua syöttää tietojasi vertailupalveluun, voit vertailla lainojen korkoja omin päin esimerkiksi Lainat.online-palvelussa.

5. Myy omaisuuttasi

Arvo-omaisuuden muuttaminen rahaksi on hyvä tapa korjata äkillistä kassavajetta. Useimmilla ihmisillä on omaisuutta, joka pölyttyy nurkissa ilman käyttöä. Tällaisia esineitä myymällä paitsi saa rahaa myös vapautuu turhasta roinasta.

Voit myydä asioita muun muassa seuraavilla tavoilla:

 • Huuto.net on Suomen suurin huutokauppasivusto. Sen kautta voi huutokaupata melkein mitä vain. Sivuston toiminnot koskien hintavarauksia ja vaikkapa postituskuluja ovat joustavat. Kyseessä on luotettava ja hyvin tunnettu myyntipalsta.
 • Kirpparipöydän vuokraaminen on usein erinomainen tapa hankkiutua tavarasta eroon. Pöytien hinnat vaihtelevat reippaasti, mutta eivät yleensä maksa enempää kuin muutaman kymppiä / viikko.
 • Ylimääräiset kirjat voi toimittaa laatikossa antikvariaattiin. Huomaa, että vanhoilla, siistinä pysyneillä kurssikirjoilla voi olla paljonkin menekkiä.

6. Panttaa omaisuuttasi

Arvotavaroiden panttaaminen on vaihtoehto tavaran myymiselle. Käytännössä tavara toimii tuolloin velan vakuutena. Jos et pysty maksamaan panttilainaa takaisin, lainaamo takavarikoi panttaamasi tuotteen ja myy sen asiakkailleen. Usein panttilaina kerryttää korkoa hyvin maltillisesti verrattuna vaikkapa pikavippeihin.

Kilpailuta lainat

Kilpailuta lainat ilmaiseksi 50 000 euroon asti

Etua.fi kilpailuttaa ilmaiseksi kulutusluotot ja asuntolainat kuluttajan puolesta. Lähetä yksi lainahakemus ja etsimme sinulle parhaan tarjouksen kymmenien luotettavien toimijoiden joukosta.
Kilpailuta lainat

7. Ota lainaan lyhennysvapaata

Niin kulutusluottoihin kuin asuntolainoihinkin on usein tarjolla lyhennysvapaita kuukausia. Vapaita myönnetään yleensä yksi tai kaksi vuodessa.

Lyhennysvapaan ottaminen vähentää hetkellisesti juoksevia kulujasi ja vapauttaa rahaa muuhun käyttöön. Lyhennysvapaa voi olla järkevämpi vaihtoehto äkillisessä rahapulassa kuin uuden lainan ottaminen.

8. Lainaa kaverilta

Kaverilta tai sukulaiselta rahan lainaaminen on taloudellisesti yleensä kannattavaa. Usein kaverivipistä ei peritä korkoa tai korko on hyvin maltillinen.

Ongelmana on, että kavereille velkaantuminen voi asettaa ystävyyssuhteen koville. Etenkin, jos maksuvaikeutesi pitkittyvät, ystävyyssuhde voi vipin vuoksi jopa mennä pilalle.

Kannattaa siksi harkita tarkoin, ennen kuin ottaa lainaa läheisiltä ihmisiltä.

9. Mene töihin

Tämä voi kuulostaa itsestäänselvältä vinkiltä, mutta töiden hakeminen on usein paras keino hankkia rahaa. Osa ihmisistä on pitkäaikaisesti työttömiä, eikä heidän ole helppo saada duunia. Mutta etenkin osa nuorista saattaa vältellä työnhakua esimerkiksi uuden asian jännittävyyden vuoksi.

Kun lähdet hakemaan töitä ilman vahvaa koulutusta tai kokemusta, pidä mielessä nämä asiat:

 • Kirjoita hyvä ansioluettelo eli cv. Luettelon ei tarvitse etenkään hanttihommia hakiessa olla mittava. Kunhan siitä saa asiallisen käsityksen siitä, millaisesta taustasta ponnistat.
 • Ilmoittaudu työnvälityspalveluiden, kuten VMP:n listoille. Näiden palveluiden kautta ei välttämättä saa mitään unelmien duunia, mutta voit saada sentään pientä tuloa lyhyistä keikkaduuneista.
 • Jos olet nopea kirjoittaja, hyvä kielissä, nopea graafinen suunnittelija tai sinulla on muita luovan puolen taitoja, voit kokeilla Upwork.com-palvelun kautta välitettyjä sähköisiä mikroduuneja. Ne eivät yleensä tuota kovin paljoa, mutta voit parhaimmillaan saada rahat käteen muutamassa päivässä.

10. Säästä rahaa arjessa – tienaat satoja euroja kuukaudessa

Jos et tarvitse rahaa heti, voit säästää satoja euroja joka kuukausi esimerkiksi seuraavilla vinkeillä:

 • Jätä herkut ostamatta. Esimerkiksi vaihtamalla kakkupalan pullaan kerran viikossa puolen vuoden ajan säästät 130 euroa. Jättämällä viikottaisen suklaalevyn ostamatta säästät puolessa vuodessa 78 euroa.
 • Pakkaa mukaan omat työpaikkalounaasi ruokalalounaan tilalle. Voit säästää puolessa vuodessa jopa 650 euroa.
 • Sammuta tietokone, tv ja muu elektroniikka käytön ulkopuolella. Varmistaaksesi täysi sammutus poista johdot seinästä, sillä valmiustilaan jätetty elektroniikka syö huomattavia määriä sähköä vuodessa.
 • Jos tupakoit, vähennä askiin viikossa tai kääri omat savukkeesi. Voit säästää näin satoja euroja vuodessa.

Jos elämäntapa on jo valmiiksi niukka, ja erilaiset keskiluokkaiset säästövinkit tuntuvat lähinnä kettuilulta, voit säästää ruoassa hakemalla vapaaehtoisten tekemää tai jakelemaa ruokaa. Katso Helsingin listaus esimerkiksi VVO:n sivuilta.