Mikäli olet menettänyt luottotietosi, lainansaanti on hankalaa. Mutta ei se kuitenkaan täysin mahdotontakaan ole. Jos sinulla on ollut pidempään maksuhäiriömerkintä, jonka velan olet jo maksanut, on mahdollista saada lainaa jotain kautta. Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan lainanottamista, mikäli olet menettänyt luottotietosi.

Olemassa on yhtiöitä, jotka myöntävät lainaa myös maksuhäiriömerkinnän saaneille. Niitä ei tokikaan ole kovin montaa ja ehdot ovat tiukemmat kuin mikäli hakisit lainaa niin sanotusti puhtaana maksuhäiriömerkinnöistä. Pikavippi yhtiöt mainostavat kyllä myöntävänsä lainaa myös luottotietonsa menettäneelle, mutta käytännössä se on kuitenkin hankalaa siitä syystä, että lainahakemukset täytetään netissä tai puhelimitse, ja luottotietojen tarkistukset kulkevat järjestelmässä automaattisesti, eikä niitä kukaan käsittele manuaalisesti. Sen vuoksi sinne ei juurikaan pääse perustelemaan luottotietojen menetyksen syytä, jonka vuoksi voisit mahdollisesti lainan saadakin.

Pankkilaina on mahdollista saada maksuhäiriömerkinnöistä huolimatta. Myös suuremmat rahoituslaitokset saattavat myöntää lainaa. Mikäli sinulla on hyvä pankkisuhde, sovi tapaaminen pankkisi kanssa ja keskustele rehellisesti tilanteestasi. Silloin mahdollisuudet lainan saantiin nousevat. Vakuutta näille kuitenkin lähestulkoon aina vaaditaan. Mikäli maksuvaikeudet johtuvat pitkästä sairastumisesta tai työttömyydestä, ja tilanteesi on parantunut, on sinulla parempi takaisinmaksukyky ja pankki voi sinulle lainan myöntää.

Opintolainan esteenä maksuhäiriömerkinnät eivät ole. Laki on muuttunut niiden osalta elokuussa 2017 ja saat opintolainaa huolimatta siitä, onko luottotietosi puhtaat vai ei.

Jos et saa lainaa pankilta tai muulta rahoituslaitokselta maksuhäiriöiden, kannattaa sinun joka tapauksessa miettiä, tarvitsetko lainaa ollenkaan. On paljon tärkeämpää saada merkinnät pois ja osoittaa, että niitä on saanut hoidettua. Kuitenkin joskus saattaa olla tilanne, että välttämättä tarvitsee lainaa, kun taloudellinen tilanne on liian tiukka. Silloin kannattaa ensin kääntyä tuttujen puoleen. Jos tunnet jonkun, joka voisi hädän hetkellä lainata sinulle kohtuullisen summan rahaa, on siinä etunsa, koska silloin ei esitetä erityisiä ehtoja tai korkoja. Muistettava on kuitenkin tässäkin, että maksat lainan takaisin sovitusti, että luottamus välillänne säilyy.

Jos yllä mainitut ei millään konstilla onnistu, on olemassa myös panttilainaamo. Panttilainaamoon voit viedä arvotavaraa, saat laina-arvion heti ja rahat käteen. Panttilainaamo on helppo tapa äkilliseen rahantarpeeseen. Toki niitä on vain suurimmissa kaupungeissa Suomessa. Tavarasi jäävät panttilainaamoon ja voit lunastaa ne takaisin samalla hinnalla. Yleisesti käytössä on kolmen kuukauden laina-aika, mutta voit uusia lainan helposti, kun olet maksanut välillä kuluja pois. Tähänkin lainavaihtoehtoon tulee korkoja sekä toimituskuluja lainan lisäksi.

Myös sosiaalinen luotto voi olla yksi vaihtoehto. Tätä luottoa myöntävät kunnat, mutta ei tokikaan kaikki. Sosiaalisen luoton voi saada henkilö, joka on aiemmin elämässään ollut hankalassa tilanteessa taloudellisesti, mutta maksukyky on normalisoitunut ja kunnossa. Sosiaalinen luotto on Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa, mutta kunnilla on oikeus päättää sen tarjoamisesta. Näitä luottoja voidaan myöntää vähävaraisille tai pienituloisille, mikäli kohtuuhintaista lainaa ei pysty muilla tavoin saamaan. Suomessa näitä luottoja tarjoavat n. 30 kuntaa. Tätä luottoa voidaan myöntää seuraavin syin:

  • taloudellisen tilanteen hallintaan saamiseen
  • velkakierteen katkaisemiseen

Tästäkin lainasta peritään korkoa, mutta se on varsin kohtuullinen ja enimmäiskorko voi olla enintään korkolaissa tarkoitettu viitekorko.

Vaikka tilanteesi olisi vaikea ja olet menettänyt luottotietosi, on sinulla kuitenkin monia mahdollisuuksia hoitaa asiat kuntoon.