Liikkuvat laajakaistat ovat päivän sana. Mobiililaitteille myytävät nettiyhteydet muuttuvat yhä nopeammiksi ja sallivat yhä raskaampien nettisisältöjen toistamisen. Mutta nopea netti ei tietenkään ole välttämättä kovin halpa. Siksi kävimme läpi mobiiliyhtiöiden tarjoukset ja selvitimme, mikä on edullisin 4G ja 3G -liikkuva laajakaista juuri nyt.2_161083-500x500

Mitä ovat 3G ja 4G?

3G ja 4G tarkoittavat kolmannen ja neljännen sukupolven tiedonsiirtomenetelmiä. Käytännössä 3G on hieman halvempi ja hitaampi kuin 4G, mutta toisaalta 3G-verkko kattaa Suomen aukottomammin kuin 4G. Esimerkiksi DNA:n 4G-verkko tavoittaa tällä hetkellä vähintään 90 % suomalaisista. Muutaman vuoden sisällä 4G-peiton pitäisi löytää miltei kaikki suomalaiset.

Liikkuvaa laajakaistaa valitessa kannattaa aina miettiä, mihin tarkoitukseen nettiä ollaan hankkimassa. Jos netissä on tarkoitus lähinnä tarkistaa sähköpostit ja käytellä sosiaalista mediaa, 3G on luultavasti aivan riittävän nopea. Sen sijaan, jos tarkoituksena on kuunnella paljon musiikkia ja katsoa videoita, 4G on järkevämpi harkinta.

Ylipäätään, jos taskunpohjalla pyörii ylimääräisiä lantteja, 4G on aina järkevämpi valinta. Nettiä on yksinkertaisesti kivempi ja rentouttavampi selata, kun tiedonsiirto on nopeaa.

1. Tele Finland – nettiliittymät

Tele_FinlandTele Finland on Soneran omistama ja Soneran verkossa toimiva vaihtoehtoinen mobiiliyhteyksiä tarjoava brändi. Tele Finland tunnetaan yleensä erittäin edullisista yhteyksistään. Tarkassa hintavertailussa Tele Finland ei kuitenkaan onnistu peittoamaan merkittävästi emoyhtiötään Soneraa.

Tele Finlandin edullisin 3G mobiililaajakaista on 21 megan nopeuksinen Nopea netti. Se maksaa 15 euroa kuussa ja sisältää rajattomasti tiedonsiirtoa. Selvästi jo tehokkaampi on 4G Netti, jossa yhteys on 50 Mbit. Hinta on 20 euroa kuussa (tosin tällä hetkellä tarjouksessa 18 euroa ensimmäisen vuoden ajan). Vastaavan liittymän saa usein halvemmalla Soneralta, mutta vain ensimmäiseksi vuodeksi.

Tele Finlandin 4G-yhteys on 50 megan nopeuksinen. 4G-verkkoa käyttävän liikkuvan laajakaistan voi ostaa joko 20 euron kuukausihinnalla tai vaihtoehtoisesti yhden euron kuukausihinnalla niin, että jokaisesta päivästä jolloin nettiä käytetään, maksetaan 1,50 euron hinta.

Tämä jälkimmäinen vaihtoehto on yksi markkinoiden halvimmista 4G-yhteyksistä, mutta sopii vain henkilölle, joka käyttää mobiilinettiä enintään muutamana päivänä kuukaudessa.

  • TeleFinlandin rajaton 4G-netti on 20 euroa kuukaudessa (tarjous 17 euroa)
  • TeleFinlandin rajaton 3G-netti on 13 euroa kuukaudessa
Katso TeleFinlandin edullisin liikkuva laajakaista täältä!

2. Sonera – 4G liikkuva laajakaista

Sonera_logoSonera tarjoaa pääasiassa kolmen tyyppisiä liikkuvia laajakaistayhteyksiä. 3G-yhteyksiä voi Soneralta olla vaikea nykyään hankkia, yritys on siirtynyt 4G-aikaan.

Hitain ja edullisin Soneran mobiilinetti on 4G-verkkoa hyödyntävä Sonera S. Sen ensimmäisnopeus on 21 Mbit/s. Hintaa on 16,90 euroa kuussa.

Nopeampi – useimpiin tarkoituksiin varmasti kyllin nopea – nettiliittymä on Sonera M. Tiedonsiirtonopeus on 50 megaa ja kuukausimaksu 19,90 euroa kuukaudessa ensimmäisen vuoden ajan. Seuraavana vuonna kuukausihinta nousee kolmella eurolla.

Kaikkein tehokkain mobiililaajakaista on Sonera L, jonka tiedonsiirtonopeus on jopa 150 megaa. Käytännössä nopeus kuitenkaan tuskin koskaan saavuttaa tätä äärirajaa. Yhteyden hinta on ensimmäisen vuoden ajan 26,90 euroa kuussa ja tämän jälkeen 30,90 euroa kuussa. Tele Finlandilta vastaavaa supernopeaa laajakaistaa ei edes löydy.

  • Soneran rajaton 4G-netti on 16,90 euroa kuukaudessa
  • Soneran supernopea rajaton 4G-netti on 26,90 euroa kuukaudessa
Katso Soneran edullisin liikkuva laajakaista täältä!

3. DNA – liikkuva laajakaista

Kuten Sonera myös DNA on siirtymässä pois 3G-aikakaudesta. Miltei kaikki halvemmatkin DNA:n liittymäpaketit sisältävät 4G-netin. 3G löytyy helposti lähinnä parista liittymätyypistä. DNA Rajaton 3G Perus sisältää rajattomasti 3G-dataa 24,90 euron kuukausihintaan. Halvemmalla selviää DNA Paketti 2M 200 -liittymällä, joka maksaa ensimmäisen puolen vuoden ajan vain 17,90 euroa ja sisältää myös rajattoman 3G-netin.

DNA:n tehokkain yhteystyyppi DNA Rajaton 4G Super ei sen sijaan pysty kilpailemaan Soneran vastaavan yhteyden (Sonera L) kanssa. Hintaa on yhdeksän euroa enemmän kuussa ja alennettu tarjoushinta 26,90 euroa on voimassa vain yhden vuoden ajan.

4. Saunalahti – mobiililaajakaista

Elisan omistaman downloadSaunalahden tarjoamat nettiliittymät ovat kalliita, toisaalta heidän liittymänsä ovat parhaimmillaan Suomen nopeimpia.

Esimerkiksi 21 megan 3G-laajakaista maksaa ensimmäisen vuoden ajan 14,90 euroa kuussa, jonka jälkeen hinta nousee 17,90 euroon/kk. Tämä on hieman hintavaa. Toisaalta normaali 4G-mobiilinetti 19,90 euroa kuussa ja vuoden jälkeen 22,90 euroa kuussa.

Saunalahden nopein liikkuva laajakaista eli 300 Mbit/s 4G Super+ maksaa 49,90 euroa kuussa. Hintaa siis on, mutta kyseessä lienee ylivoimaisesti nopein matkapuhelinliittymä Suomessa ja osapuilleen maailmallakin.

  • Saunalahden rajaton 4G-netti on 19,90 euroa kuukaudessa
  • Saunalahden rajaton 3G-netti on 14,90 euroa kuukaudessa
  • Saunalahden rajaton Super 4G+ eli 300 Mbit/s netti on 49,90 euroa kukaudessa