Kilpailuta asuntolainasi helposti

Asuntolainan kilpailuttaminen on äärimmäisen tärkeää ja myös yllättävän helppoa, kun sen osaa. Kilpailuttaja voi säästää tuhansia euroja asuntolainassa. Kokosimme alle tehokkaimmat säästövinkit asuntolainan kilpailuttamiseen. Lue tästä niin helpot perusohjeet kuin myös tarkemmat konkarivinkit.

Näin kilpailuttaminen tapahtuu

Asuntolainan kilpailuttaminen kannattaa tehdä järjestelmällisesti.

 1. Selvitä ensin, millaisessa hintaluokassa haluaisit uuden kotisi olevan. Jos et osaa arvioida maksukykyäsi itse, pyydä apua pankista. Heillä voidaan arvioida realistisesti maksukykysi. Älä kiristä tulevaa talouttasi viulunkieleksi. Liian moni suomalainen ajautuu velka-ansaan liian suuren asuntolainan vuoksi. Säästä rahaa syrjään pari vuotta mieluummin kuin ottaisit liian suuren velan.
 2. Ota yhteyttä muutamaan pankkiin, ainakin useampaan kuin kahteen. Esitä asiasi heidän edustajalleen. Toimita jo tässä vaiheessa oleelliset asiakirjat pankin edustajan tarkasteltavaksi. Näin saat tarkimman mahdollisen lainatarjouksen.
 3. Vertaile ja analysoi Käy läpi tarjousten kaikki ominaisuudet. Katso ensisijaisesti lainan korkotasoa ja lainanhoitomaksuja, mutta huomioi myös lisäominaisuudet, kuten mahdollinen korkokatto.
 4. Analyysisi pohjalta neuvottele pankkien kanssa ja odota uutta tarjousta.

Näillä konsteilla painat asuntolainan hinnan alas

 • Valitse matalin korkomarginaali. Tämä on tietysti itsestäänselvä asia. Mutta kilpailuttamisen ja neuvottelujen tiimellyksessä saattaa unohtua, että korkomarginaali on yleensä suurin erottava tekijä pankkien tarjoamien asuntolainojen välillä. Seuraa asuntolainojen keskikorkoja Taloussanomien julkaisemien kuukausittaisten vertailujen avulla.
 • Valitse hyvä viitekorko. Prime-korot eivät ole pitkällä tähtäimellä osoittautuneet kannattaviksi, vaan Euribor-korot ovat parempi vaihtoehto. Lyhyet Euriborit, esimerkiksi kolmen kuukauden viitekorko, ovat keskimäärin halvimpia. Lyhyen koron kohdalla pitää kuitenkin varautua nopeisiin heilahteluihin, joten jos velallisella ei ole suurta puskurirahastoa 12 kuukauden Euribor voi olla turvallisempi vaihtoehto.
 • Luovu turhista lisäominaisuuksista. Esimerkiksi korkokatto ja kiinteä korko eivät selvitysten mukaan kannata milteipä koskaan. Kyse on eräänlaisesta uhkapelistä, jossa pankki aina voittaa. Sen sijaan mahdollisuus vaihtaa viitekorkoa kerran vuodessa on usein hyvä ominaisuus. Etenkin tällä hetkellä, kun euroalue on jatkuvasti lievässä hämmennyksessä. Juuri nyt Euribor-viitekorko on historiallisen matalalla, mutta kukaan ei tiedä, koska se heilahtaa nousuun.
 • Älä hämäänny pankkien keskittämis- ja kanta-asiakaseduista. Selvitysten mukaan keskittämällä palvelut yhteen taloon kuluttaja yleensä ennemmin menettää kuin voittaa. Ensinnäkin, keskittämisen mukanaan tuomat bonukset vaikeuttavat yksittäisten tuotteiden hinnan arvioimista ja näin auttavat pankkia piilottamaan lainan kuluja. Toiseksi, keskittäjän on ylipäätään vaikeampi kilpailuttaa yksittäisiä tuotteita ja näin painaa hintaa alaspäin.

Älä luota varauksetta netin kilpailutuspalveluihin

Netissä toimii nykyään kilpailutuspalveluita, kuten Etua.fi, jotka julistavat etsivänsä laiskan kuluttajan puolesta sen parhaan lainan, täysin ilmaiseksi. Myös asuntolainoja välitetään tällä menetelmällä. Ongelmana kilpailutuspalveluissa on, että useimmat pankit eivät tee yhteistyötä näiden sivustojen kanssa. Kilpailutus kohdistuu siis hyvin rajattuun valikoimaan pankkeja. Etua.fi lähettää hakemuksesi vain Aktialle, Danske Bankille ja Lähi Tapiolalle. Suosittelemme siis, että jos lähetät hakemuksen Etua.fi:n kautta, kierrät myös vanhanaikaisesti omin voimin Nordean, Handelsbankenin, Säästöpankin ja Hypon.

Muista myös nämä hyödylliset vinkit

 • Pyydä tarjouksia pienten paikkakuntian pankeilta. Pienet konttorit saattavat tarjota yllättävän edullista lainaa houkutellakseen lisäasiakkaita paikkakunnan ulkopuolelta.
 • Älä unohda Hypoteekkiyhdistystä. Se on kivijalkapankkien ulkopuolinen rahoittaja, joka tunnetaan erittäin luotettavana ja vakaana toimijana.
 • Osa pankeista soveltaa niin sanottua korkolattiaa, eli viitekorkojen putoaminen ei tiputa näiden pankkien lainakorkoja alle tietyn määrätyn tason, esimerkiksi alle 2,0 prosentin. Huomaa tämä pieni präntti lainatarjouksessa. Yleensä viitekorkojen putoaminen ei voi pudottaa kokonaiskorkoa ainakaan alle korkomarginaalin.
 • Tällä hetkellä eletään muutoksen aikoja viitekorkojen saralla. Parin vuoden ajan viitekorot ovat olleet ennätyksellisen matalalla. Mutta tämän talven kehityskulut Euroopan taloudessa ja EKP:n päätökset voivat kääntää trendin toiseen suuntaan. Muita siis asuntolainaa hakiessasi, että vaikka korot ovat nyt matalalla, ne voivat nousta pian. Velallisen kukkaron pitää kestää tällainen heilahtelu.

Asuntolainojen korot 2017

Asuntolainan korot jatkavat laskuaan 2017
Kilpailuta lainasi tästä!

Hae uusi tai kilpailuta vanha asuntolaina!

Etua-palvelu lähettää hakemuksesi Aktialle, Danske Bankille ja Tapiolalle. Saat monta tarjousta, joista voit valita parhaan. Kilpailuttaa myös nykyisen lainasi.
Kilpailuta lainasi tästä!

Asuntolainojen korot 2017

Korkojen noususta ei ole merkkejä. Vaikka Suomen BKT on viimein lähtenyt nousuun ja positiivisia merkkejä on etenkin kotitalouksien kulutuksen kasvu ja rakentamisen piristyminen.  Myös EU-talous on viimein lähtenyt nousuun.

Tästä huolimatta euriborit ovat yhä miinumerkkisiä.

Korkojen noususta ei vielä huolta vuonna 2017

Korot ovat pysyneet pitkän aikaan historiallisen matalalla tasolla. Vaikka euriborit lipuvat hitaasti ylöspäin, EKP:n politiikassa ei näy merkittäviä muutoksia. Eli odotamme matalien ja jopa negatiivisten korkojen jatkuvan ainakin parin vuoden ajan.

Asuntolainojen laskennallinen keskimarginaali on vuonna 2017 pysynyt suunnilleen 1,00 prosentin tuntumassa, ja asuntolainojen korot ovat olleet yleisesti alemmalla tasolla kuin vuonna 2015 ja 2016. Marginaalit tuskin tänä vuonna kaventuvat mutta toisaalta kun korot eivät näytä olevan suuntaamassa merkittävästi ylöspäin, uskomme, että keskikorko ja marginaali pysyvät vuonna 2018 alle 1,20 prosentin. 

Asuntomarkkinoilla taas uskomme tapahtuvan piristymistä. Koska reaalitulot ja talous ovat nousussa, marginaalit junnaavat paikallaan. Koska korot eivät nouse, saattavat kotitaloudet hyvin innostua ostoksille. Lisäksi kansantalouden pitkän heikon kauden aikana markkinoille on ehkä syntynyt patoutunutta kysyntää. Esimerkiksi nuoremmissa ikäluokissa asuntovelallisten kotitalouksien osuus on laskenut, mikä johtuu muun muassa ensiasunnon ostajien määrän vähenemisestä.

Etua.fi

 • Lähettää hakemuksesi usealle pankille
 • Kilpailuttaa myös nykyisen lainasi
 • Mukana Aktia, Tapiola ja Danske.

Tutustu:

Hae myös näitä: