Yhdysvalloissa netin lainamarkkinat ovat kuihduttamassa pankkien lainabisnestä. Muun muassa uudet joukkorahoitusmenetelmät ovat mullistamassa yritysrahoitusta. Lue lisää aiheesta.

Lue lisää ja hae lainaa!

FINrahoitus.fi

Yrityslaina 2000-5000 euroa henkilötakauksella. Helppo, nopea ja luotettava.
Lue lisää ja hae lainaa!

Vertaislainat mullistavat yritysrahoituksen

Vertaislainat muotoutuivat alunperin pikavippimarkkinoiden osaksi, mutta ovat sittemmin Yhdysvalloissa kasvaneet pienten ja keskisuurten yritysten tärkeäksi rahoituskanavaksi, jonka kautta rahaa sijoittavat myös suuret rahoitusinstituutiot, kuten pankit.

Vertaislaina tarkoittaa lainaa, jonka useat sijoittajat rahoittavat yhdessä. Lainan korko määräytyy vapaiden markkinoiden logiikalla eli sitä ei sanele yksittäinen pankki tai muu toimija. Liian matalaa korkoa lainan riskitasoon nähden pyytävä hakija jää yksinkertaisesti vaille rahoitusta. Järjestelmä säätelee itseään.

Nykyään ei tosin välttämättä mielellään enää puhuta vertaislainoista, vaan ns. markkinapaikkalainauksesta, ”marketplace lending”. Näitä lainamenetelmiä yhdistää netissä toimiva virtuaalinen markkinapaikka, jossa lainoja voivat hakea niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin, ja rahoittajina toimivat samoin niin yksityiset sijoittajat kuin rahoitusyhtiötkin.

Eräs vertaislainauksen parhaista puolista on kevyt koneisto. Perinteisen pankkilainan hakuprosessi on raskas ja kallis. Vertaislaina hyödyntää uuden teknologian mahdollisuuksia ja näin virtaviivaistaa koko prosessia. Tämä mahdollistaa ainakin teoriassa edullisempien lainojen tarjoamisen hakijoille.

Yhdysvalloissa pienten ja keskisuurten yritysten lainat ovat siirtymässä yhä voimakkaammin verkon markkinapaikoille. Suomessa tällainen kehitys on vielä edessäpäin. Pienet ja keskisuuret yritykset valittavat meilläkin pankkien tiukoista lainaehdoista ja vaikeudestaan kasvattaa liiketoimintaa rahoituksen uupuessa. Toimiva pienyrityslainoille tarkoitettu markkinapaikka voisi Suomessakin helpottaa pienten yritysten liiketoimintaa.

Vertaislainaus kasvaa massiivista vauhtia

Yhdysvalloissa markkinapaikkalainojen volyymi kaksinkertaistuu joka vuosi. Uusia lainoja välittäviä yrityksiä nousee kuin sieniä sateella. Jokaisella markkinapaikalla on hieman erilaiset erikoistumisalueet ja toimintamenetelmät. Esimerkiksi lainojen suuruus, maksuaika ja muut ominaisuudet määräytyvät osittain markkinapaikan asettamien sääntöjen mukaisesti.

Suurimmat alan yritykset ovat Lending Club ja Prosper Marketplace.

Vertaislainat ovat yleensä kulutusluottoja, kiinteistölainoja, yrityslainoja tai opintolainoja. Usein vertaislainaa nostetaan myös ns. järjestelylainana, jonka avulla useita pienempiä vippejä ja luottokorttivelkoja yhdistetään yhdeksi matalakorkoisemmaksi luotoksi.

Suomessa tunnetuin vertaislainaaja on Fixura

Fixura.fi oli ensimmäinen Suomeen perustettu vertaislainasivusto. Se on erikoistunut kulutusluottoihin. Lainojen suuruus on 2000-10000 euroa.

Yritys perii 2 % vuosittaisen maksun lainan alkuperäissummasta. Eli 5000 euron lainalle välityssumma on 100 euroa vuodessa. Lisäksi lainasta maksetaan 5 % avausmaksu ja 4 euron kuukausittainen tilinhoitomaksu. Kaikki nämä lisäkulut nostavat tyypillisen Fixuran tarjoaman lainan käytännössä kalliiden pankkien ulkopuolisten kulutusluottojen tasolle. Vertaislainat eivät käytännössä ole mitenkään erityisen edullinen vaihtoehto Suomessa.

Fixura tarjoaa amerikkalaisten vertaislainayritysten tapaan kuluttajille myös järjestelylainoja, joiden avulla hakija voi yhdistää useita pieniä lainoja yhdeksi suuremmaksi ja näin helpottaa velkojen korkotaakka.

Lue lisää:
Verkon markkinapaikat imevät lainabisnestä pankeista (Kauppalehti)